Om boken

[media url=”http://media.forradare.se/2012/12/Total.flv” width=”600″ height=”388″ jwplayer=”autostart=true”]

”Förrädare” är en roman om ett splittrat Sverige. Under de första åren av andra världskriget drog olika delar av landet åt olika håll – delar av militären och etablissemanget ville se en tysk seger. Det stora folkflertalet höll förmodligen på de allierade.
Stockholm blev en tummelplats för spioner och underrättelsetjänster från alla krigförande stater – Det neutrala landet, omringat på alla sidor, var en utmärkt bas för olika operationer och informationsutbyten.
Mitt i detta står Charlie Westerholm, ung uppsalastudent med radikala sympatier, nyss rekryterad till Sveriges nya underrättelsetjänst ”Byrån”. Men vem ska han egentligen bevaka – tyska diplomater? Judiska flyktingar? Kommunistiska sabotörer? Eller den framväxande norska motståndsrörelsen?

Under de år som följer kommer han att inse att det inte går att lita på någon. Inte heller på sig själv. Att försöka vara trogen det man står för kan också det sluta i förräderi.
Och snart förstår han att de uppgifter han själv skaffar genom sin spaning hamnar hos tyska spioner. Någonstans i hans närhet finns en läcka. Människor försvinner, drunknar eller utvisas i händerna på den tyska ockupationsmakten. Och det verkar bara vara Charlie som bryr sig om den saken.

Förrädare är en roman, men bygger på dokumentära händelser i andra världskrigets Sverige. Spionen djupt inne i den svenska krigsbyråkratin fanns på riktigt. Hans offer likaså.
Mycket av det som skildras har hänt – från störtande tyska bombplan till exploderande tåg och sjöslag i Göteborgs skärgård. Sådant vi idag nästan har glömt.
Vad var priset för att hålla Sverige utanför kriget?

”Och det är det som är mitt problem, tänkte han: Gör jag inte mitt jobb så märks det att jag maskar och jag förråder mitt land. Gör jag mitt jobb dör människor. De som gör rätt dör. Jag dödar dem.”

 

”Förrädare” är Ola Larsmos nionde roman och ges ut av Albert Bonniers förlag.